Gezond schoonmaken met een spray
Bijgewerkt op: 10 feb. 2022
De geur van chloor stond in mijn kinderjaren voor ‘schoon’. Als de wc naar chloor rook, wist ik: die is net schoongemaakt. Dat schoonmaakmiddel ook kan ruiken naar sinaasappel, basilicum, patchoulli of sandelwood was voor mij een welkome verrassing. En dan bedoel ik niet de chemische fabrieksgeuren die toegevoegd worden aan de reguliere schoonmaakmiddelen. Dat je deze schoonmaakmiddelen dan ook nog kan maken met één tablet en kraanwater, was helemaal een eyeopener. Gezond schoonmaken, eindelijk.
Weg is de chloor en alle andere chemische reinigingsmiddelen uit mijn schoonmaakkast. In plaats daarvan staan er nu mooie flessen van diverse kleine merken die op een gezonde verantwoorde manier een aanvulling op je schoonmaakroutine willen zijn.
Maar hoe werkt nu zo’n ‘gezond’ schoonmaakmiddel?
Vloeibaar schoonmaakmiddel
De vloeibare schoonmaakmiddelen werken precies hetzelfde als de reguliere schoonmaakmiddelen. Voeg aan een emmer lauwwarm water een scheut vloeibare schoonmaakmiddel toe.

Schoonmaakmiddel spray
De schoonmaakmiddel spray hebben we in 3 varianten
1. Kant en klaar
De kant en klare spray van Marcel’s Greensoap en Maia is ready to go. Je sprayt deze allesreiniger op het schoon te maken oppervlak en wrijft het met een droge doek droog.

2. Navul Spray
De Navul spray zijn er in twee varianten. Vloeibare navul-verpakking + sprayfles of navul-verpakking in tabletvorm. De vloeibare navulling voeg je in je fles waarna je de fles aanvult met kraanwater. Even schudden en de spray is klaar voor gebruik. Is je fles leeg? Dan vul je deze gemakkelijk met een nieuwe navul-verpakking.

3. Navul Tablet
De allesreiniger met een tablet werkt op eenzelfde manier als de vloeibare. Alleen zijn de verpakkingen kleiner en moet het tablet eerst oplossen voordat de allesreiniger klaar is voor gebruik. Is je fles leeg? Gooi weer een tabletje in de fles. Vul het aan met kraanwater en je bent good to go!

Waarschuwingsteken
Waarom staat er een waarschuwingsteken op de natuurlijke schoonmaakmiddelen?
De merken zijn verplicht door Europese regelgeving om schoonmaakproducten te voorzien van een waarschuwingsteken. Zelfs als hierin geen schadelijke stoffen bevinden en veilig zijn voor hun omgeving. Het merk Skosh en Pimpant zijn hier voorbeelden van.