top of page
  • Foto van schrijverMarieska

Afwassen met zeep

Mensen die mij goed kennen, weten het al: ik ben fan van afwassen. Om die simpele reden, hebben we dan ook geen afwasmachine in huis. Het liefst doe ik het afwassen alleen, luisterend naar een goede podcast en moet er in het water heel veel lekker ruikend schuim zitten.


Afwassen deed ik tot op heden met vloeibaar afwasmiddel. Wel een zo natuurlijk mogelijke variant. Mijn favoriet qua geur is de Marcel Greensoap Basilicum & Vetiver Heerlijk natuurlijke frisse kruidige geur. Gemaakt van natuurlijke zepen, vegan en 97% biologisch afbreekbaar. Een heel fijn afwasmiddel, dat lekker schuimt, maar gevoelsmatig wilde ik het natuurlijk afwassen nog een stapje verder nemen.


Een rondje via internet bracht me bij de natuurlijke afwaszeep. Gewoon een blok zeep waar je dus de afwas mee kan doen. Naast kritisch was ik ook vooral heel benieuwd.


Zou het werken om via een vast blok, genoeg schone vaat te krijgen? Het leek me het proberen waard.

Na lang zoeken, viel mijn keuze op de afwaszeep van Maia. Volgens hen maakt dit natuurlijke afwasmiddel goed schoon, ontvet het waar moet en naast dat het lekker schuimt, ruikt het heerlijk fris. Ik ben benieuwd. De Maia blokzeep bestaat uit 99,97% natuurlijke ingrediënten en is het verpakt in vetvrij papier. Ik ga hem uitproberen.





Allereerst moet ik toegeven dat het wel lekker weinig ruimte

inneemt zo’n blok solide zeep.En op mijn bubble buddy van Foekje Fleur staat hij ook nog eens heel esthetisch en design verantwoord. Maar goed, met esthetiek hebben we nog geen pan schoon gekregen, dus snel aan de testfase.



Op de beschrijving staat dat je je afwasborstel of spons over het blok zeep moet halen om schuim te krijgen, waarna je gelijk kan afwassen. Ik besluit eigenwijs om de zeep met mijn bubble buddy te raspen. De rasp wordt snel door het warme water opgenomen. Er ontstaat melkwitte afwaswater dat overigens heerlijk geurt naar jasmijn en basilicum (zeker een trend in afwasmiddelland). Wat er mist is het overdadige schuim. Het water is melkwit, maar veel schuim krijg ik niet.



Ik begin met de glazen. Die worden tot mijn verbazing, streeploos schoon. Vervolgens zijn de borden en het bestek aan de beurt. Ook deze worden vetloos schoon. Stiekem ben ik verbaast, zonder veel schuim, dat kan toch niet? Een rondje op Google vertelt me echter dat veel schuim op afwaswater niet nodig is, dat hierdoor de vaat niet schoner wordt. Een tobbe afwaswater met veel schuim suggereert dus dat er veel effectieve schoonmaakmiddelen in zitten. Vanwege de associatie tussen schuim en schoon, proberen fabrikanten voortdurend nieuwe formules uit die nóg meer schuim creëren. Maar dat is eigenlijk onzin, weet hoogleraar moleculaire chemie Wesley Browne, Rijksuniversiteit Groningen (bron: Quest.nl)


Door dan maar, zonder schuim, maar met de pannen. Hier kom ik tot de conclusie dat hoewel het water ze wel schoon maakt, het niet helemaal vet vrij is. Voor potten en pannen is het wel nodig om je afwasborstel of spons even over de zeep te halen voor extra zeepkracht.


Conclusie van een week met een zeepblok afwassen is, dat het even wennen is zonder veel schuim of sop de afwas te doen. Maar dat het uiteindelijke resultaat net zo goed werkt als de vloeibare afwasmiddelen. Daarnaast doe je er veel langer mee en is het vele malen beter voor het milieu.


Allerfijnste pluspunt is dat mijn handen na een sopbeurt niet droog aanvoelen. De zeep maakt ze zacht en zorgt voor een natuurlijke verzorging van de huid. Als of je een handcrème hebt gebruikt.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page